Dags för en god kommunikationsrevolution

Klimatkrisen blir värre och värre, det är krig i Europa, konspirationspopulism hotar demokratier, vi har lågkonjunktur och det kostar alltmer att leva. Dystra tider nu. Finns något att se fram emot? Den som lever får se. Samtidigt är dystra tider inte en ursäkt för lägre ambitioner. Och som kommunikationsbyråer kan vi ta en ny roll.

I DN nyligen deklarerade företags-vd:ar och företrädare för ett tjugotal av de mest fossiltunga branscherna att de är fast beslutna att följa sina planer på att ställa om. Detta för att klara sig i konkurrensen på en världsmarknad som ställer om – för att leda i den nya gröna industriella revolutionen. De uppmanar också politiken att skapa en tydlig berättelse om hur omställningen ska gå till. Men egentligen borde de vänt sig till oss kommunikationsbyråer. Att de inte gör det kan bara betyda att vi inte har tagit den positionen.

Som kommunikatörer borde vi vara självklara skapare av de narrativ, scenarier, mål och visioner som skulle vara ledstjärnor för de nya verkligheter som behöver bli till. Kollektiv insats och intelligens är, som känt, det enda som har chans att rädda läget. Fler behöver vara med och bygga framtiden. Fler från olika, och till och med oförenliga, håll behöver jobba ihop med sina olika kunskaper, perspektiv och tankesätt – ifrågasätta mer, göra annorlunda och göra nytt.

Omställningsföretagen är våra kunder nu och framåt. Och idag är väl egentligen alla företag omställningsföretag. Bara vi vågar mer finns massor av ny grön kommunikationsrevolution för oss att göra där ute. Och att ställa om är lika affärskritiskt för oss som för dem.

Nu handlar det inte om att göra tillrättalagda annonser för att sälja snygga framtidskoncept. Nu handlar det om att börja ta sig an narrativen om de stora sammanhangen. Det handlar om att vi behöver börja använda våra skills, format, processer och strategier, vår kreativitet, vårt kristänkande och budskapsskapande till att vara nyskapande på riktigt. För att vara med och bygga något. Och ja, det är svårt på riktigt. Och det kommer att ta tid. Och det kommer att gå snett längs vägen. Men det är så forskning fungerar.

Vi måste våga utsätta oss själva helt enkelt. Vara mindre ja-sägare och mer obekväma. Vi behöver vara modigare och kräva mer av de kunder vi samarbetar med – vad vill de egentligen, vart är de på väg, hur ska de ta sig dit, tillsammans med vilka, hur ser det ut dit de ska? I stället för att prata om kunder, branschen och businessen borde vi prata mer om varför, syftet och samhällsnyttan.

Kreativitetsexperten Tobias Degsell sa i en föreläsning att framtiden handlar om kopplingar och broar. Öarna är också viktiga. Men, åtminstone som vi hörde honom är det i de oväntade ihopkopplingarna som kreativiteten, idéerna, innovationerna och utvecklingen bor. Det är sällan det är den egna branschen som ensam kommer med de smarta lösningarna och stora innovationerna. Och det är bara ihop med omställningsföretagen vi har chans att bygga broar.

Kommunikationsbranschen har det som krävs för den nya roll vi behöver ta för att hjälpa företag att berätta för människor, samhälle och omvärld vad det finns att se fram emot. Och hur det ska gå till. Nu måste vi bara ta den positionen. För i dystra tider kan kommunikation vara den goda kraften. Det som visar människor på vägar framåt och på framtidsscenarier som skapar sympati, engagemang, tro, hopp, och förhoppningsvis kärlek. Det har historien visat. Det är dags för en god kommunikationsrevolution, och pax för att vara en del av den. Lägre ambitioner är inte ett alternativ.