Resa tillsammans till tävling och träning

Resa tillsammans till träning och tävling


Södra tornet driver med stöd av Vinnova ett utvecklingsprojekt tillsammans med vår samarbetspartner Beyond Research. Det är en förstudie kring hur vi kan få fler att resa miljöanpassat till idrottsaktiviteter. Förstudien blir klar sommaren 2024.

Projektidén:
Söndag morgon 07:45, Gränby ishall, ett hundratal bilar släpper av tjejer och killar med konståkningsväskor och hockeytrunkar. Ett barn i varje bil, ett oerhört resursslöseri.

Riksidrottsförbundet säger att resorna är idrottens enda stora miljöproblem. Vi pratar om hundratals miljoner resor per år till träning och tävling, bara i Sverige. Skulle vi inte behöva den energi- och transportkapaciteten i andra delar av samhället?

Och tänk om vi kunde ge unga vanan att resa hållbart redan nu? Vi har redan fått in vanan att kolla träningsschemat med mobilen, tänk om vi får in vanan att trycka på en knapp ”resa tillsammans”, där man hittar kollektivtrafik och andra att samåka med? Faktiskt, vi vill att fler ska åka. Det är många som vill komma till Gränby ishall på söndag morgon, men de har inte föräldrar som kan skjutsa. Det är ojämlikt.

Logistikföretagen har kommit långt i att utveckla smarta digitala tjänster som bidrar till hållbarare transportssytem. Samtidigt finns ingen som utvecklar ett system för de hundratals miljoner resor som idrotten orsakar. Det är lite konstigt eftersom det redan finns appar med hela-resan-perspektivet, till exempel Google, som hittar kollektivtrafiken från din hemadress till träningslokalen i rätt tid.

De flesta klubbar har webbsidor anslutna till SportAdmin eller Laget.se som båda är förberedda för samåkning. Vad är problemet? Lagar och regler hindrar inte. Trafikinfrastrukturen finns där. Den digitala infrastrukturen finns i stort sett, så tekniken är relativt enkel.

Det som saknas är främst två saker:
1. En affärsmässig lösning.
2. En beteendeförändring.

I förstudien intervjuar vi olika aktörer och användare för att hitta förutsättningarna till en affärsmässigt och praktiskt fungerande digital tjänst.

Vill du veta mer om projektet? Kontakta Jonas

Jonas Pertoft
Jonas Pertoft
kundansvarig/strateg
För en blomstrande tillväxt
För en blomstrande tillväxt
design, grafisk profil, identitet
Se upp för fula fiskar
Se upp för fula fiskar
animering, design, kampanj, produktion
Smuggelhundarna
Smuggelhundarna
animering, copy, kampanj, produktion, sociala medier, strategi
Visa din vilja
Visa din vilja
design, kampanj, pr, strategi
Teach for Sweden
Teach for Sweden
copy, produktion
Hur funkar vaccin?
Hur funkar vaccin?
illustration, kommunikationskoncept, sociala medier, strategi
En destination i förvandling
En destination i förvandling
design, sociala kanaler, varumärkesplattform, webbplats
Ladda fler uppdrag